Vargányák roston
Könnyen, egyszerűen elkészíthető, mondjuk egy grillpartin, amikor húst is sütünk.
A vargányákat folyó víz alatt megmossuk, megszikkasszuk, a gombákat hosszában kb egy centiméteres szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, 10-15 percig olivaolajjal pácoljuk. Ezután parázson, forró sütőben, lehet kis olajon is, hirtelen mindkét oldalán átsütjük. A gomba szeletkéket tányérra helyezzük. Közben fokhagymát törünk, sóval, mindig kevés olajat hozzáadva, kevés borssal, krémesre keverjük. A fokhagymakrémhez, kevés vizet engedve , közben kavargatva felengedjük. A meleg gombaszeletkéket ezzel a nedüvel meglocsoljuk. Önállóan, pirítóson vagy roston sült húsok mellé tálaljuk.
Javasolt termék: Darabolt-kockázott, gyorsfagyasztott konyhakész VARGÁNYA GOMBA (Boletus species)