Rókagombás burgonyaleves

Kalla Kálmán receptje alapján:

4 személyre

Hozzávalók:

-25g szárított rókagomba
-100g sárgarépa kockára vágva
-50g fehérrépa kockára vágva
-2 evőkanál étolaj, só
-2 evőkanál hagyma finomra vágva
-1 kávés kanál piros paprika
-200g burgonya kockára vágva
-2 evokanál finomra vágott petrezselyemzöld
-1/2 csésze tejföl
-1/2 csésze tej
-2 evőkanál liszt
-1/2 tojásból csipetke / 1 tojásból készítjük, a felét szárítva eltesszük/

Elkészítése:
A szárított rókagombát kétszer leöblítjük hideg vízzel, majd meleg vízbe áztatjuk 4 órán keresztül.
Ezután kivesszük a vízből, és forrásban lévő vízbe tesszük 2 percre. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy deszkán átvágjuk, hogy kb. 5 mm -s darabokat kapjunk.
Egy fazékban az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a zöldségeket, és egy kevés vizet.
Közepes tűzön fedő alatt puhítjuk 10 percig, majd megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá 4 csésze vizet. Ezek után beletesszük a róka gombát és a burgonyát.
Körülbelül fél órát főzzük, megszórjuk petrezselyemmel és belefőzzük a csipetkét. A tejfölt, tejet, lisztet simára keverjük és behabarjuk vele a levest.
Pár percig forraljuk, azután tálalhatjuk.

Javasolt termék: Sárga rókagomba