Pisztráng filé vörösboros erdei gombákkal
Kalla Kálmán receptje alapján:
4 személyre
Hozzávalók:
-4 db pisztráng / kb. 1,20 kg /
-2 db babérlevél, só, szemes bors
-2 evőkanál cukor
-1 csésze vörösbor
-1 kis fej hagyma finomra vágva
-50g sárgarépa apró kockára vágva
-50g zeller apró kockára vágva
-25g vegyes szárított erdei gomba
-1 evőkanál kukorica keményítő
-50g mangalica szalonna 3mm-es kockákra vágva
Elkészítése:
A szárított gombát lemossuk, langyos vízben áztatjuk 4 órát. Kinyomkodjuk belőle a vizet, és kisebb darabokra vágjuk.
A pisztrángokat megtisztítjuk, kifilézzük. A filékből tölcséreket formázunk, és fapálcával rögzítjük.
A hal csontokat kevés vízben fozzük 1/2 órát, sóval, borssal, babérlevéllel, majd leszűrjük. Egy lábosban sötétbarnára pirítjuk a cukrot, majd felöntjük 1 csésze vörösborral. Beletesszük a hagymát, sárgarépát, zellert, és az áztatott gombát. Lassú tűzön főzzük 2 csésze leszűrt hal alaplével.
A 90 C°-os vörösboros-gombás lében 2 részletben megpároljuk a pisztráng tölcséreket. A bőrüket párolás után eltávolítjuk. Amikor a filéket már kivettük, a gombás mártást vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval utána ízesítjük, és belekeverjük az üvegesre sütött szalonna kockákat.
Meleg tányérra szedünk 2-2 párolt hal filét, és leöntjük a gombamártással. Burgonyát adhatunk mellé.
Javasolt termék: Vargányás erdei gombakeverék