Vargánya gombás széles metélt

Kalla Kálmán receptje alapján:

4 személyre

Hozzávalók:

Tésztához:-160g liszt, 2 tojás, só
Tésztát gyúrunk belőle, vékonyra kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk.

Mártáshoz:-25g szárított vargánya gomba
- 1 csésze tejszín
-1 csésze a gomba áztató levéből
-só, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma
-3 evőkanál vágott medvehagyma vagy snidling
-2 eőokanál vágott petrezselyemzöld
-50g vaj
-50g reszelt parmezán

Elkészítése:

A szárított vargányát kétszer leöblítjük hideg vízzel, majd 2 csésze langyos vízbe áztatjuk négy órán keresztül.
A lisztből tojásból, sóból tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, és széles metéltre vágjuk. Lisztezett tálcán félre tesszük a főzésig.
Négy óra elteltével az áztatott gombát kivesszük a vízből és kb. 10 mm-es darabokra vágjuk. Az áztató vízből 1 csészényit elteszünk a mártáshoz, de az alját kiöntjük, mert homok is lehet benne.
Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a fokhagymát, majd rátesszük a gombát és átpirítjuk. Közben sóval, borssal, petrezselyemmel és a medvehagymával ízesítjük. Beleöntjük a tejszínt a gomba áztató vizét , pár percig forraljuk. A tésztát sós lobogó forró vízbe kifőzzük, leszűrjük, öblítés nélkül a tejszínes gombára tesszük.
Megszórjuk parmezánnal, átkeverjük a tésztát a gombás mártással, forrón tálaljuk.

Javasolt termék: Vargánya kockázott