Tavaszvég, nyárelő, nyár

Leteremtek a bő hozamú tavaszi gombák, megjöttek a melegek, társulva a kellemes májusi záporokkal, kirobbantják a várva várt gombafaj és mennyiség dömpinget.

Leteremtek a bő hozamú tavaszi gombák, megjöttek a melegek, társulva a kellemes májusi záporokkal, kirobbantják a várva várt gombafaj és mennyiség dömpinget. Nem is baj ez számunkra, annál is inkább, mert saját szükségleteink kielégítésére elég az a 3-5 kg., a többit, ami úgyis az erdő talaján maradna, összegyűjtik és felvásárolják a szervezett gombafelvásárló cégek, és értékes export áruként a külföldi piacokon értékesítik. Ennek megvannak a törvény adta lehetőségei; a gyűjtok, akik ismerik a területet, begyűjtik és elviszik a felvásárló központokba a gombát, ahol gombaismerő tanfolyamot végzettek átveszik, bekerül a válogató, osztályozó központba, hol újból megvizsgálják, azután hűtőkocsikba kerülve, egy végleges növényegészségügyi vizsgálaton átesve, szabad út áll a célországok felé. Tudni kell, hogy kereskedelmi mennyiségben vadontermő gombát, csak a területileg illetékes szerv beleegyezésével lehet gyűjteni. Saját szükségleteket kielégítő gombamennyiséget bárki szedhet, ami 3 kg/ fo/nap.
Ha már túl vagyunk ezeken a formai dolgokon, nézzük meg, mit tehetünk kosarunkba, mivel kecsegtet a mező, mit ad a hűs völgy.

Ízletes vargánya

Egyik legismertebb gombánk, ami, ha jó idő járja, egész nagy mennyiségben teremhet. Gyűjtése kifejezetten öröm, hasonlatos a horgász, vagy vadász sikeres zsákmányolásához-ha az ember egy csapat fiatal, keménykalapú vargányát talál. Magyarországon sikergomba gyanánt ismert, pár évvel ezelőtt nagyon kevés helyen fogyasztották, de hála jó tulajdonságainak (szárítva aromáját nemhogy elveszti, hanem értékét ezáltal növeli), mind több és több helyen szerepel az étlapokon. Felhasználható frissen, fagyasztva, szárítva és konzervben. Nagyon finom roston fokhagymával, tejszínnel, szárítmánya gazdagítja bármely étel ízeit, aromáit. Mivel jelentos mennyiség terem, ez a gomba képezi Magyarország vadontermő gombaexportjának 70-80 %-át. A vargánya közkedvelt gomba az állatok körében is. Szívesen fogyasztja a vaddisznó, szarvas, megrágja a mókus, egér is. Nem kímélik a gombaszúnyogok, illetve a gombalegyek sem. Mivel könnyen kukacosodik, aránylag sok gomba kell egy jó vargányás étek elkészítéséhez. A vargánya termésideje rendszerint két hullámban, a kora nyári, illetve az őszi időszakra tehető. A nyári vargánya kukacosabb, ezért az őszi vargánya a keresettebb.

Sárga rókagomba

Talán a legismertebb. Élénksárga színe könnyen az emlékezetben marad. Állaga a húséhoz hasonló, íze jellegzetes. Ezek a tulajdonságok, no meg az, hogy nem kukacosodik, egykönnyen teszik a gombát egyik legközkedveltebbé. Fogyasztják frissen, konzervként. Fagyasztva íze kissé megkeseredik, így élvezeti értékét veszti. Szárítmánya porrá orölve adja ki ízét leginkább. Lehet sóval tartósítani, savanyítani, a téli hónapokban kellemes ízeket, emlékeket csal elő. A rókagomba hasonlóan a vargányához az ország egyik fontos vadontermő gombaexportját képezi.