Ősz-késő ősz

Ilyenkor ősszel mikor az ökörnyál lepelét végighúzza a deres tájon, mikor a reggelek már csíposek, kétszeres erővel hív az erdő.

Trombitagomba

A németek holtak trombitájának nevezik, a szigetországbeliek horn of plenty - bőségszarunak. Ez utóbbi neve ráillik, mivel egyes években igencsak ellepi az erdők talaját. Sötét színével nem valami bizalomgerjesztő, de nagyon kellemes ízű és érdekes állagú gomba. Fűszerként, megszárítva, frissen szinte minden gombás étel elkészítéséhez tökéletes. Olyannyira, hogy néha még a szarvasgombát is szokták hamisítani vele.

Ilyenkor ősszel mikor az ökörnyál lepelét végighúzza a deres tájon, mikor a reggelek már csípősek, kétszeres erővel hív az erdő. Ilyenkor nincs nyugtom, ezt érzik kutyáim is, kik az év többi részén céltalanul kísértek el gombavadászataimra. Most már értelmét nyeri tanításuk, kiképzésükre szánt idom. Eljött a szarvasgombák ideje. Készültek a nagy találkozásra már a tavasz óta, de mostanra lettek készen teljes pompájukban, teljes illatukban. Teljes harci díszben, reménykedve a Perigord-i tündér jóságában a hazai erdők kegyességében, bízva kutyáim orrában, a szerzett tapasztalatokban, csak áhítani merem, hogy a Természet idén is fellebbenti előttem a Föld méhének fátylát, megajándékoz a gasztronómia fekete gyémántjával, a szarvasgombával és én szegény porban járó halandó felajánlhatom kincsemet a gourmandok oltárán.

Szarvasbőgés, őszi erdő, érett erdei gyümölcsök, szálló pára, kicsiny ásó, kutyák meg egy kis tarisznya illatozó szarvasgomba. Ha e kép megelevenedik a gasztronómia oltáránál, akkor vallhatom hogy a természet beteljesítette amit fogadott -megmutatta magát. Becsüljük meg, mert ezt csak a kiváltságosok kaphatják.

Szarvasgomba

Föld alatt termő gomba, Magyarország erdőalkotó fáival él gyökérkapcsoltan. A fa elélhet nélküle, de a szarvasgomba a fa nélkül nem lenne. Ilyenkor ősszel, van a szarvasgombagyűjtés időszaka, mivel ilyenkor a legillatosabbak a gombák. A szarvasgombát kutyával keressük, mivel a kutya szaglása kiváló, és a kutya megtanítható arra, hogy a gombát felkeresse és megmutassa a helyét, ugyanakkor, hogy a legkevesebb kárt tegye a termőhelyen. Egyes országokban, mint Franciaország, Olaszország, a gombát disznóval is keresik. A századelőn minálunk is kerestek disznóval, de a két háború közötti időszakban elfeledték ezt a foglalkozást. Manapság újra felelevenedett e foglalkozás, és újonnan 12-15 kutyás keres gombát idehaza. A szarvasgombás helyeket titok övezi, mert ezekre a helyekre évről évre visszatérve biztosítva van a zsákmány. Magyarországon sok földalatti gomba él, de ezek közül csak alig egy pár képvisel gasztronómiai jelentőséget. Ilyen a NYÁRI SZARVASGOMBA, a TÉLI SZARVASGOMBA, a FEHÉR SZARVASGOMBA, a KÉSŐI- , a NAGYSPÓRÁS SZARVASGOMBA.