A magyar szarvasgomba - a magyar trifla
A szarvasgomba - a Tuber nemzetség, a földalatti gombák nagy családjához tartozik...
A szarvasgomba - a Tuber nemzetség, a földalatti gombák nagy családjához tartozik, életmódját tekintve, csak szigorúan szimbiózisban (mikorrhiza kapcsolat) tud élni az erdőalkotó fáinkkal (gyertyán, mogyoró, tölgy, bükk).
Nálunk gyakori a Tuber aestivum, T. uncinatum- nyári szarvasgomba, a T. brumale- téli szarvasgomba, a T. macrosporum- nagyspórás szarvasgomba. A szakszavakat a gasztronómiában jártasak (gourmé-k) is szívesen használják, mert így elkerülhető a gomba vásárlása során a félreértés.
Gombánk az avarszinttől egészen 10-15 cm mélységig nő, rendszerint többedmagával, júliustól egészen december-januárig. A szarvasgombát főként meszes talajban, régebben disznóval, manapság kutyával gyűjtik. Szerencsés esetben, akár 2-3 kg-t is össze lehet gyűjteni egy nap. Magyarországon nagyon sok helyen megtalálható, illata jellegzetes. A gombát megmosva, nyersen nagyon vékonyra szeletelve, vagy reszelve fogyasszák. Az érett gomba illata, íze, aromája az, ami értékét adja.
Az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület ma Magyarországon az a szervezet, aki a Magyar Szarvasgombász Szövetséggel egyetemben koordinálja a magyarországi szarvasgombás törekvéseket, legyen az gyűjtés, termesztés vagy akár export.