Szarvasgomba a hétköznapokban
A néphiedelemmel ellentétben, miszerint "aranyat ér", a szarvasgomba ma már egyáltalán nem annyira elérhetetlen a háztartások számára, mint korábban.
A szarvasgomba különleges gasztronómiai értékét egyedi illatának és ízének köszönheti, értékét továbbnöveli afrodiziákumi hatása.
Egy mindennapi háztartásban hogyan használhatjuk fel?
Ha ép gombáink vannak, akár friss, akár konzerv, bármilyen kész melegételre ráreszelve használható. Célszerű hajszálvékony szeleteket vágni. Kapható erre a célra speciális szarvasgomba szeletelő, de egy otthoni reszelő alkalmanként helyettesítheti azt. Fontos, hogy az étel meleg legyen, mert a gomba különleges aromája akkor árad ki leginkább. Egy szem gomba egy család vacsorájához elegendő.
Milyen ételre ajánlatos: elsősorban tésztákra, húsokra, köretekre, salátákra (ez kivételesen nem meleg étel), egy egyszerű tojásrántottára, de bármilyen levesre is lehet reszelni. Semmiképpen nem ajánljuk a gomba megfőzését, viszont pácoláshoz ugyancsak alkalmas.
A friss szarvasgomba felhasználásának még egy különleges és nagyon egyszeru módja van: ha egy zárt dobozba tesszük a gombát néhány tojással, vagy vajjal együtt, már egy nap eltelte után a tojás, vaj átveszi a gomba illatát, olyannyira, hogy utána a belőlük készült ételek is szarvasgomba ízűvé válnak.
A friss szarvasgombát hűtőszekrényben akár 2 hétig is tárolhatjuk, de vigyázat, ha nincs zárt dobozban, akkor a hűtőszekrényben minden átveszi a gomba illatát...
Ha nincs friss gombánk, csak konzerv, attól függoen tudjuk használni, hogy milyen formában van.
Ha pl. szeletelt a gomba, akkor a fenti módon lehet használni.
Ha egy szarvasgombás vajunk van, akkor azt vagy kenyérre kenjük (vajas kenyér), vagy tésztához adjuk, de ízesítésként bármihez nagyon finom.
Ha szarvasgombás krémünk van, akkor azt is bármihez használhatjuk, legjobb tésztán, és hússzeleteken.
Szarvasgomba ízesítésű olaj mindig jó, ha van a konyhában, pár csepp belőle elég egy-egy tál étel, saláta ízesítéséhez. Ugyanúgy használhatjuk, mint a különböző saláta olajakat. Olíva olaj alapú.
Az olaj, krém, szeletelt gomba, és a többi konzerv szarvasgombás termék, felbontás után hűtőszekrényben eltartható, egy-egy üveg több alkalomra elegendő egy nagyobb család számára is.