Értékes táplálékunk: a gomba

Nemcsak nyersanyagként, hanem fűszerként is érdemes használni.

A gombának igen magas a fehérjetartalma. Ám jó, ha tudják, hogy nehezen emészthető. Gyomor- és epebetegeknek kizárólag péppé zúzva, vagy finom reszelőn megreszelve fogyasztható. A gombát több módon lehet tartósítani: szárítás, fűszerporkészítés, fagyasztás vagy a megfőzött gombaétel fagyasztása. Fontos, hogy a jól megmosott, tönkjétől megszabadított, de hámozatlan gombát még párolás elott, a serpenyőben sózzák meg! Elég, ha csak egy-két evőkanál olajat tesznek alá. A gomba a sótól a hő hatására pár perc múlva levet ereszt, és a saját levében párolódik. Kb. 10 perc múlva annyi lé lesz rajta, amennyi majdnem ellepi. Ekkor vegyék le a fedőt, és párologtassák el a levét, így az összes íz- és aromaanyag a serpenyőben marad. Ha minden levét elfőtte, és sercegni kezd, zsírjára sült. Ekkor kell hozzáadni a receptben leírt többi alapanyagot. Gombás ételt szobahőmérsékleten vagy akár a hűtőszekrény normál hűtőterében másnapra eltenni tilos! Akár néhány óra alatt elbomolhat és megromolhat. Ha az ember gombás étel elfogyasztása után négy-hat órával rosszul lesz, legjobb, ha azonnal orvost hív. Nem érdemes egyetlen háziszerrel sem kísérletezni, mert a késlekedés visszafordíthatatlan folyamatokat okozhat szervezetünkben. Mélyhűtve a legjobb. Szinte korlátlan ideig, azaz akár egy évig is eláll a gomba, ha a mélyhűtőben lefagyasztják. A gombát gondosan tisztítsák meg (a zárt gombának nem kell lehúzni a héját, elég csak megmosni, de nem szabad áztatni, a tönkje homokos részét vágják le, vagy hegyezzék ki, mint a ceruzát). A nedvességet itassák le a gombafejekrol, és vagy egészben, vagy felszeletelve (ételfajták szerint), mindenkor adagokra osztva nejlonzacskóba lehet hegeszteni. Másik megoldás, hogy folpack fóliába becsomagolják. A fagyasztott gombát felhasználás előtt néhány órával vegyék ki a mélyhűtőből, és vagy szobahőmérsékleten vagy mikrosütőben felengedve, a kívánt ételt elkészítik. Az ételt ezután 3 órán belül el kell fogyasztani, vagy ismételten, most már mint készétel, csonttá fagyasztható. A már felengedett, kész gombás ételt viszont azonnal meg kell enni, és visszafagyasztani szigorúan tilos!A szárítás kitűnő módszer. A szárítmányt akár darabokban, akár porrá őrölve tehetik el jól zárható kis üvegekben. A szárított gombából leves és mártás főzhető. A gombapor kiváló fűszer főzelékekbe, levesekbe, mártásokba és különféle húsételekhez. Addig szabad csak felhasználni, amíg nem tapad össze, vagyis amíg nedvesség nem éri. Száraz, hűvös helyen két-három évig is eltartható, csak ügyeljenek arra, hogy moly ne támadja meg. Szárítani a legegyszerűbben úgy lehet, hogy a megtisztított és szeletekre vágott gombát nagyon vékony tűvel cérnaszálra vagy damilra felfűzik, és az ablakban vagy levegős, szellős helyen addig tartjuk, amíg a gombaszeletek egészen összezsugorodnak, és zörgősre száradnak. Vigyázni kell, nehogy por vagy egyéb szennyeződés érje. Felhasználás előtt meleg vízben meg kell mosni, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatni. Az áztatóvizet ne öntsék ki, mert a gomba értékes tápanyagai kissé kiáznak a hosszú áztatás alatt.


Forrás: www.metro.hu