A szarvasgomba tárolása
A szarvasgombát a gyűjtése után a legjobb úgy földesen, ahogy van, hűtőbe tenni, 2-4°C-on tárolni műanyag edényben jól lezárva, papír vagy akár nylon zacskóban, ameddig felhasználásra nem kerül.
Így minimális súlyveszteség mellett akár másfél hétig is eltarthatjuk a gombát. Célszerű a gombát kétnaponta átnézni.
Ha a gombát vásároltuk, akkor is hűtőben tartsuk. Ha nincs megmosva, akkor attól függően, hogy meddig akarjuk felhasználni, eltehetjük a fent említett módon. Ha meg van mosva, akkor tegyük egy jól záródó dobozba, aminek az aljára tettünk egy kis nedvszívó papír törlőkendőt. Tehetjük úgyszintén egy dobozba, rizzsel befedve. Ekkor az eltarthatósága megnő és az ízesített rizst is, fel lehet használni.
Kisebb nagyobb darab szarvasgombát alufóliába tekerve a hűtőben több napig is tárolhatunk.
A megmosott szarvasgombát, de a földeset is, legalább kétnaponta vizsgáljuk meg, hogy nem penészes-e, nem puhult-e meg?
Ha elkezdett penészedni a felülete, akkor egy kefével szárazon a gombát keféljük át. Ezután 2-3 napon belül a gombát célszerű felhasználni. A gomba, ha megpuhult, akkor a puha részt ki kell vágni.
Hasonló körülmények között a földes gomba hosszabb ideig áll el.